Unieke sieraden
St. Petrus' Banden

De Petrus Banden-kerk vormt het centrale hart van de wijk Heer. Menig inwoner is trots als hij de torens ontwaart als hij de grens van Heer nadert. Toch weten weinigen waar de naam Petrus Banden voor staat. ‘Banden’ in de naam is geen familienaam of achternaam van ene Petrus. Het is een titel voor de Heilig Petrus, de apostel en eerste paus, die in Rome gevangen is gezet en later als martelaar is gestorven. Tijdens de gevangenschap droeg hij boeien, ketenen (‘vinculi’ in het Latijn), in de Nederlandse taaltraditie ‘banden’ genoemd. Petrus Banden is dus een titel voor Sint Petrus, net zoals Sterre der Zee dat voor Maria is.

De Stichting Restauratie St. Petrus Banden heeft een sieraad laten ontwerpen door juwelier Van Velthuysen. Zowel in de uitvoering van een draagspeld, als een hanger, stelt het symbolisch de parochie en de parochiekerk van Heer voor. Het is een Servaassleutel, ook afgebeeld in het wapen van Heer en verwijzend naar de historie van Heer als ‘bank’ van het Servaaskapittel. De sleutel is omwikkeld met boeien, banden, als symbool voor de ketenen van Petrus. De banden rond de sleutel drukken de verbondenheid van de gemeenschap Heer met haar eigen kerk uit.

Dit mooie zilveren sieraad wordt door de Stichting Restauratie St. Petrus Banden ingezet als middel om aan geld te komen voor het uiterst noodzakelijke schilderwerk van de binnenzijde van het kerkgebouw. Via deze website kunt u zich inschrijven om in het bezit te komen van dit kostbare teken. De kosten bedragen € 50,- per stuk. Wees er tijdig bij, omdat de eerste oplage beperkt is.

Draagspeld of hanger bestellen? Klik HIER.

Fons Bonten ontvangt als eerste de draagspeld als blijk van waardering voor zijn inzet als voormalig lid van de Stichting Restauratie en van het Kerkbestuur, m.n. voor de restauratie van de kerkramen en van het orgel.