Paus Johannes Paulus II wordt zalig verklaard


 


Paus Benedictus XVI heeft op vrijdag 14 januari 2011 een decreet getekend, waardoor paus Johannes Paulus II zalig kan worden verklaard. In het decreet bevestigt de paus dat op voorspraak van zijn voorganger een wonder is geschied. De zaligverklaring zal op 1 mei plaatsvinden in Rome.
De Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen heeft vastgesteld dat op voorspraak van paus Johannes Paulus II de Franse kloosterzuster Marie Simon-Pierre op wonderbaarlijke wijze van de ziekte van Parkinson is genezen nadat zij hem om hulp had gevraagd. Johannes Paulus II leed zelf ook aan die ziekte.

In december 2009 verhief paus Benedictus XVI paus Johannes Paulus II (en paus Pius XII), tot 'Eerbiedwaardige Dienaar Gods'. Eerbiedwaardigheid is het voorstadium van zaligheid.
Een zaligverklaring is de laatste stap op weg naar een heiligverklaring. Een zalig-verklaarde bereikt slechts die status, als een tweede wonder aan hem kan worden toegeschreven.

Johannes Paulus, uit Polen afkomstig, werd op 16 oktober 1978 tot paus gekozen. Hij was 26,5 jaar paus, één van de langste pontificaten in geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij overleed op zaterdagavond 2 april 2005 om 21.37 uur, op de vooravond van de Zondag van de goddelijke Barmhartigheid (Beloken Pasen). Op 30 april 2000 had hij bij gelegenheid van de heiligverklaring van zuster Maria Faustina Kowalska bepaald, dat aan de tweede zondag van Pasen de benaming 'Zondag van de goddelijke Barmhartigheid' zou worden toegevoegd.

Herinneringen: klik hier.