Het orgel

NIEUW:

Klik hier --> Beluister de klank van het orgel <-- Klik hier

Na het herstelwerk in de kerk van 1968-1969 was er nog een lacune in de algehele renovering van het interieur van de kerk. Dit was het kerkorgel dat zich toen in een zeer betreurenswaardige toestand bevond.

Het uit 1850 daterende orgel is door de orgelmakers Th. Pereboom en J.J. Leyser uit Maastricht gemaakt. Het orgel werd in 1971 gedeeltelijk vernieuwd door orgelbouwer L. Verschueren uit Heythuysen. Van een ouder instrument dat toen in de Heerder kerk aanwezig was, werden een laat 18e eeuwse orgelkast en twee nog oudere registers gebruikt.

Daar de orgelkast voor de nieuwe laden niet diep genoeg was, werd deze naar achteren vergroot.

Het vermoeden bestaat dat het hoofdwerk van het orgel van de oude St. Nicolaaskerk van Maastricht naar de parochiekerk Heer verhuisde. Dat gebeurde in 1800 toen vele Maastrichtse orgels verhuisden en/of verdwenen.
Meer info over de historie van het orgel? Klik hier.

Het Kerkbestuur wilt graag dat het orgel in goede staat blijft, maar dit vraagt regelmatig onderhoud en dat is duur: voor het stemmen en verrichten van kleine reparaties betaalt de parochie meer dan € 540,00 per jaar. De restauratie in april 2006 heeft € 35.000 gekost.

Op 30 mei 2007 is de Stichting Orgelkring Heer/Maastricht opgericht.
Deze stichting bevordert orgelconcerten in onze kerk. Het bestuur bestaat uit de volgende leden:

Frank van Gils, voorzitter
Angèle Slijpen, secretaris
Paul in de Braak, penningmeester
Harry Colen, lid

Foto's kijken / luisteren: Klik hieronder op uw keuze.
Het orgel | De klank van het orgel | Organist in actie

REGISTRATUUR

Bron: G.M.I. Quaedvlieg – Orgeldocumentatie Limburg (Stadsbibliotheek Maastricht).

(Laatst bijgewerkt op 15 december 2009)